Parel – Leerlingen maakten een stuntfilm

Hoe maak je de ultieme stuntfilm?

Iets bijzonders organiseren voor de leerlingen. Dát wilden de docenten van het Carmelcollege in Oldenzaal. En bijzonder werd het! Wie had kunnen bedenken dat deelname aan Proeftuin Overijssel zoveel impact zou hebben? Met als uitgangspunt de zelfbedachte onderzoeksvraag ‘Hoe maak je de ultieme stuntfilm?’ begonnen de  leerlingen van 4 havo aan een gave – en spannende – ontdekkingstocht.

Cultuureducatie leidt tot prachtige dingen in Overijssel. Benieuwd naar andere projecten? Bekijk Woesj, creatief schrijven op de basisschool op De Berkenhorst in Staphorst, de Muzikale Proeftuin op de Dolfijn in Heino of hoe de Regge Verbindt op de Reggewijs in Nijverdal.

De Legende

Eindresultaat van de ontdekkingstocht is ‘De Legende’. Een spannende film die de leerlingen in een paar weken maakten. Ze deden alles zelf: van het script tot de casting en van geluid tot de ‘special effects’. Gaandeweg ontdekten de leerlingen dat een goede samenwerking cruciaal is om een mooi product te kunnen maken. Dat was misschien wel de belangrijkste les van het hele project: elke schakel, hoe klein ook, is van belang.

Regisseur Diede in ’t Veld hielp de leerlingen met het project en gaf ze het inzicht en vertrouwen dat je nodig hebt om deze uitdaging aan te gaan.

Script en geluid

Na al het voorbereidende werk werd de film ‘De Legende’ in één weekend opgenomen in een lege school. Multitalent Marije had het script geschreven en tijdens de opnames was ze geluidsvrouw. De dames van de make-up werkten glimmende plekjes bij op de gezichten van de acteurs terwijl de productieassistente ervoor zorgde dat alle attributen op tijd op de set voor het grijpen lagen.

Valpartij

De spelers gaven zich helemaal en het (nep)bloed vloeide rijkelijk. Actrice Iris kon uiteindelijk niet aan ‘De Legende’ ontsnappen en liet zich voor haar rol van een metershoog balkon vallen. Gelukkig had ze daarvoor eerst de fijne kneepjes van een geloofwaardige valpartij geleerd van stuntteam De Beukelaer.

Zaadjes

Docent Beeldende Kunst Marlies ter Steege is onder de indruk van het talent van de leerlingen. “Het was een onvergetelijke ervaring voor iedereen die bij deze Proeftuin betrokken was. Ik hoop dat er wat zaadjes zijn geplant en wie weet wat er nog uit voortkomt in hun latere carrière.”

 

Wil jij ook aan de slag?

Geïnspireerd geraakt door deze parel? Ga naar deze pagina en kijk tussen het aanbod in Overijssel!

Wat kun jij verder doen met jouw school?

Wil jij meer cultuur op jouw school? Dat kan op verschillende manieren. Check ze hier.

Benieuwd naar meer Parels?

Cultuureducatie leidt tot prachtige dingen in Overijssel. Benieuwd naar andere projecten? Bekijk Woesj, creatief schrijven op de basisschool op De Berkenhorst in Staphorst en de Muzikale Proeftuin op de Dolfijn in Heino.