Het project Invent2gether heeft de behoeften en de kansenongelijkheid in het gespecialiseerd onderwijs laten zien. Maar ook hoe belangrijk tijd is in de samenwerking tussen school en aanbieder. Leren en delen levert zoveel meer op. Eigenlijk is een project als Invent2gether een voorbeeld van hoe een samenwerking zou moeten, altijd en overal in cultuureducatie en onderwijs.
We blijven deze groep leerlingen en scholen ondersteunen. Welke elementen van deze aanpak hebben welke impact op de leerlingen? Dat onderzoeken we de komende vier jaar. Het kan een voorbeeld zijn voor intensievere samenwerking op andere dan gespecialiseerde scholen.
Vragen of samenwerken? Mail onze adviseur Karin Klomp.
Kortgeleden spraken we met filosoof Lianne Tijhaar over deze onderzoekslijn. Naar aanleiding van dit gesprek schreef zij het volgende:
“Leerkrachten uit het speciaal onderwijs geven aan dat er voor hun leerlingen geen passend cultuuraanbod bestaat. En de kinderen in het speciaal onderwijs zijn heel divers. Passend aanbod vraagt om goed kijken naar de leerlingen, afstemmen, experimenteren. Dat kost tijd.
Wat is ‘tijd’? Tijd is luisteren, tijd is interesse, tijd is experimenteren, tijd is aandacht.
Het gaat niet om de klassieke aanpak “u vraagt, wij draaien”, maar om wederkerigheid: de vraag van de één leidt tot een verdiepende vraag van de ander (….).
Wat betekent dit voor de leerling? Wat doet het met de leerling zelf?
Voor hen is het belangrijk dat ze zich sociaal en persoonlijk ontwikkelen. Bijvoorbeeld weerbaar worden of zich beter leren uiten.”
Er is al onderzoek gedaan naar het ontwikkelen van verbeeldend vermogen bij kinderen. Maar nog niet naar de betekenis van verbeelding en kunsteducatie voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Daar ligt een kans.”
Lianne verwoordt hierboven heel goed wat wij belangrijk vinden in het onderzoek dat we willen gaan doen. Op basis van eerder uitgevoerde onderzoeken willen we nog eens, en wellicht beter, kijken naar welke bijdrage kunst- en cultuureducatie levert aan de ontwikkeling van de leerling.