Proeftuinen

(Voortgezet) speciaal onderwijs Voortgezet onderwijs

Kunst, cultuur en persoonlijke ontwikkeling

Wanneer voel je je zo vrij als een vogel? En kun je met voertuigen een kunstwerk van graffiti maken? Of hoe maak je de ultieme stuntscene? Voorbeelden van vragen die klassen onderzochten in een Proeftuin. Proeftuin Overijssel is een regeling voor cultuuronderwijs in het voortgezet onderwijs, waarbij onderzoek centraal staat. Onderzoek naar vragen van de leerlingen zelf. Die ze beantwoorden met de blik van een kunstenaar, onder begeleiding van een kunstenaar. Zo leren we jongeren anders kijken naar de wereld om hen heen. En werken we aan betekenisvolle cultuureducatie die past bij de belevingswereld van jongeren.

Benieuwd hoe een Proeftuin in zijn werk gaat? In de documentaire Kiemen met kunst volgt filmmaker Erik Franssen een jaar lang VO-scholen in Overijssel die meedoen aan het project Proeftuin Overijssel. Bekijk de teaser hieronder.

Opbouw programma Proeftuinen

In acht tot tien lessen gaan we met leerlingen in gesprek over wat hen bezighoudt. Wat raakt ze? Wat beweegt ze? De leerlingen formuleren zelf een onderzoeksvraag en doen daar vervolgens onderzoek naar. Dit doen ze onder begeleiding van een Hovenier. Die helpt ze hun ideeën praktisch uit te voeren. De Hovenier is een kunstprofessional die de leerlingen meeneemt naar voorstellingen en tentoonstellingen, die passen bij de onderzoeksvraag. Uiteindelijk presenteren leerlingen hun onderzoek en artistieke eindproduct aan de rest van de klas.

Het doel is om het culturele bewustzijn van jongeren te vergroten en ze zichzelf persoonlijk te laten ontwikkelen. We stimuleren leerlingen om zelfstandig na te denken, kritische vragen te stellen en om te experimenteren met hun creativiteit. Hun onderzoeksproces is minstens net zo belangrijk als het eindproduct.

Meer informatie of meedoen?

Neem voor meer informatie contact op met Merel ten Elzen. Bel naar 0623734798 of mail naar merel.tenelzen@rijnbrink.nl.

Ben jij een VO-school uit het werkgebied van Rijnbrink Cultuureducatie? En willen jullie tijd vrijmaken voor acht tot tien Proeftuinlessen in jullie lesprogramma? Meld je dan aan. Mail naar cultuureducatie@rijnbrink.nl. Zorg ervoor dat je mail de volgende gegevens bevat:

  • De NAW-gegevens van de school
  • Het type onderwijs van de klas die mee wil doen aan de Proeftuin
  • Naam en telefoonnummer van de contactpersoon
  • Zet ‘Inschrijven Proeftuin Overijssel’ in de onderwerpregel van je e-mail

Hoveniers Proeftuinen

Bastiaan van den Berg

Bastiaan van den Berg

Hovenier Proeftuin Overijssel

bastiaan.vandenberg@rijnbrink.nl
Kiki Vos de Wael

Kiki Vos de Wael

Hovenier Proeftuin Overijssel

kiki.vosdewael@rijnbrink.nl
Marlies ter Steege

Marlies ter Steege

Hovenier Proeftuin Overijssel

marlies.tersteege@rijnbrink.nl