Cultuureducatie biedt kansen voor onderwijsvernieuwing. De mogelijkheden hiervoor hebben we vanaf 2022 op verschillende manieren onderzocht. De pilot van Rijnbrink Labs was er daar één van. Vanuit de landelijke CmK regeling werd een aantal Labs gefaciliteerd. Een Lab gaf scholen en cultuuraanbieders de gelegenheid om nieuwe kennis en ervaringen op te doen die zij kunnen toepassen in hun dagelijkse onderwijspraktijk binnen cultuureducatie.
In een Lab was volop ruimte voor experiment en onderzoek. Scholen hoefden dat niet alleen te doen. Zij vormden een Labteam met externe specialisten, kunstprofessionals én een Labcoach, die de praktische zaken regelde, het onderzoek soepel liet verlopen en zorgde voor kennisdeling.
Met onderwijsvernieuwing en kwaliteit van onderwijs als uiteindelijk doel gingen 6 Labteams een schooljaar lang aan de slag. Hieronder vind je per Lab een korte beschrijving van de opbrengsten. Soms aangevuld met een film of een publicatie.
De Labs waren een succes voor alle deelnemende scholen en partners. Daarom kijkt Rijnbrink op dit moment naar de mogelijkheden om het Lab onderzoek voort te zetten. De focus blijft gericht op onderzoek en onderwijsvernieuwing!
Op 31 oktober 2023 ondertekende directeur Benno De Graaf van basisschool De Regenboog in Oldenzaal het convenant dat hoort bij deelname aan het Rijnbrink Lab. Dit lab onderzocht het thema integratie en cultuureducatie. Tot oktober 2024 onderzocht de school voor nieuwkomers en statushouders hoe culturele en artistieke activiteiten de integratie van leerlingen kan bevorderen. Meer weten over dit Lab? Klik hier.
Onder begeleiding van Rijnbrink wordt binnen een lab een jaar lang onderzocht hoe het bestaande cultuurprogramma een geïntegreerd onderdeel van het reguliere onderwijs op negen TOF scholen kan worden. Het lab is een actieve stap naar een toekomst waarin kunst en cultuur onmisbare elementen zijn in het leerproces van de leerlingen. Lees hier meer.
Het Lab op de Hoeksteen in Hasselt gaat op onderzoek naar onderwijsvernieuwing op gebied van cultuur en natuur. Wat gebeurt er wanneer natuureducatie en cultuureducatie geïntegreerd worden? Kijk hier naar een korte film over dit lab.
Om dingen zelf te maken met behulp van technologie, maakt het niet uit waar je vandaan komt, of je een opleiding hebt gevolgd of naar welke school je gaat. MaakCultuur is voor iedereen, volgens de theorie. Maar hoe zit dit in de werkelijkheid? Onder begeleiding van Rijnbrink wordt onderzocht, hoe MaakCultuur in het speciaal Onderwijs goed kan landen. En hoe de didaktiek aangepast kan worden om het maken in een MaakLab een succesvolle ervaring van de leerlingen te laten worden.
Al vele jaren is de theatertruck van Theater Oostpool en Theater Sonnevanck een begrip op middelbare scholen in Oost-Nederland. Een vrachtwagentruck op het schoolplein blijkt een fantastische manier om theater bij jongeren te krijgen en ze aan het denken te zetten. De truck biedt de ruimte om buiten de school een werkelijkheid te creëren waarin de jongeren via personages kunnen reflecteren op onderwerpen die in hun eigen leven spelen (bijv. de invloed van social media, geldezels, kansenongelijkheid).
Op dinsdag 18 juni 2024 werden op Dalton Kindcentrum i.o. De Groen in Dedemsvaart de opbrengsten van het Rekenlab gepresenteerd.
De onderzoeksvraag van Dalton Kindcentrum i.o. De Groen was: Hoe kunnen we rekenonderwijs betekenisvol maken voor leerlingen, waarbij ze plezier beleven en kunnen groeien?