Op dinsdag 24 juni organiseert Rijnbrink een nieuwe editie van Buiten je bubbel, dit keer met het thema ‘Nieuw bestaan’. Laat je uitdagen om anders te kijken, anders te luisteren.
Op dinsdag 24 juni organiseert Rijnbrink een nieuwe editie van Buiten je bubbel, dit keer met het thema ‘Nieuw bestaan’. Hoe begint een nieuw bestaan? Wat vraagt dat van een mens – en van een samenleving? Hannah Arendt schreef dat elke geboorte een nieuw begin in de wereld is – en dat we als mensen steeds opnieuw kunnen beginnen. “Iedere mens is in staat om opnieuw te beginnen,” schreef ze. Laat je uitdagen om anders te kijken, anders te luisteren.
Maite Vermeulen (De Correspondent) opent de middag met haar inzichten over migratie, menselijkheid en perspectiefwisseling. Daarna ga je in gesprek tijdens een socratische dialoog, begeleid door Lianne Tijhaar en haar studenten. Ook zal woordkunstenaar Brahma T. Ramsodit een gedicht voordragen.
PROGRAMMA
De host van de middag is Lianne Tijhaar.
Locatie: Rijnbrink, Hunneperkade 70, 7418 BT, Deventer
Let op:
“Als vluchteling in Nederland heb ik ervaren hoe belangrijk het is om gezien te worden als mens, niet als nummer of probleem.”
– Shukria Herkert –
initiatiefnemer van deze Buiten je bubbel
Wie neem jij mee?
Deze Buiten je bubbel is interessant voor een brede groep geïnteresseerden, o.a. bibliotheken, onderwijs, cultuuraanbieders, nieuwkomers, beleidsmakers, adviseurs, nieuwsgierige Deventenaren. Tijdens Buiten je bubbel verkennen we verschillende ervaringen en standpunten om te begrijpen dat er meer dan één waarheid is. Daarom de vraag, wie neem jij mee?
Wat levert deelname aan een Buiten je bubbel jou op?
Je krijgt een spiegel voorgehouden, gaat op zelfonderzoek uit, bevraagt dominante perspectieven en vooronderstellingen, en je gaat hopelijk nog nieuwsgieriger naar huis dan dat je binnenkwam, met nieuwe vragen en nieuwe perspectieven.
In Nederland denken we graag in netjes gekaderde hokjes over migratie. Iemand is verhandeld óf gesmokkeld (en de eerste heeft meer recht op een verblijfsvergunning). Iemand is een slachtoffer óf een dader (en de tweede moet vervolgd worden). Maar toen Maite Vermeulen een paar jaar in Nigeria woonde – een land waar de Europese Unie steeds meer geld uitgeeft om te voorkomen dat mensen naar Europa reizen – zag zij dat onze categorieën voor migranten in de praktijk helemaal niet opgaan. Mensensmokkelaar, economische migrant, slachtoffer van mensenhandel – één persoon kan in al die hokjes tegelijk leven. En dat heeft grote gevolgen voor ons Nederlandse migratiebeleid.
Vaak denken we bij integratie meteen aan taallessen. Nieuwkomers worden dan gezien als mensen die eerst nog de taal moeten leren – met andere woorden: ze beginnen met een achterstand. Maar wat als we het begrip integratie eens vanuit een ander perspectief bekijken? Wat gebeurt er als je contact maakt zónder woorden, via een universele taal zoals muziek? Kunnen we dan misschien tot een andere opvatting van integratie komen – als een proces dat wederzijds is, en meerdere richtingen op werkt?
Tijdens Buiten je bubbel kom je niet alleen luisteren; we gaan ook met elkaar in gesprek. Dat doen we in de vorm van een socratisch gesprek, waarin je in een kleine groep een persoonlijke ervaring onderzoekt die voor jou betekenisvol is. De gesprekken worden begeleid door Lianne Tijhaar en studenten van de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie. Zij laten zich inspireren door het denken van Hannah Arendt, die niet alleen pleitte voor pluraliteit en veelstemmigheid, maar ook prachtige essays schreef over ‘nataliteit’: het menselijke vermogen om telkens opnieuw te beginnen.
Maite Vermeulen
Correspondent Migratie
Maite is een correspondent van het eerste uur. Ze maakte over de hele wereld verhalen over ontwikkeling, conflicten en migratie en woonde in Lagos, Nigeria. Eerder studeerde ze Liberal Arts & Sciences aan University College in Utrecht en Conflict, Security and Development aan King’s College in Londen. Hiervoor werkte ze als redacteur bij nrc.next.
Renée Nieuwenstein
Labcoach bij Rijnbrink
Renée onderzocht een jaar lang samen met het team van basisschool De Regenboog in Oldenzaal hoe kunst en cultuur kunnen bijdragen aan de integratie van leerlingen onderling maar ook van het schoolteam onderling. Samen met Benno De Graaf, locatieleider van De Regenboog, gaat zij in op de inzichten die tijdens het IntegratieLab zijn opgedaan.
Lianne Tijhaar
Filosoof
Lianne werkt voor Rijnbrink aan projecten zoals Maaktaal. Daarnaast is ze filosofiedocent aan de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie en de Internationale School voor Wijsbegeerte (ISVW) en wetenschapsjournalist voor NEMO Kennislink. Haar studies Filosofie van de Gedragswetenschappen en Forensische Orthopedagogiek rondde ze beide cum laude af.
Brahma T. Ramsodit
Woordkunstenaar
Woordkunstenaar Brahma T. Ramsodit is geboren in Rotterdam, opgegroeid in Haarlem en door zijn studie in Enschede gebleven. Je kent hem wellicht als trouwambtenaar, als MC van VroegZat of als stamgast bij RTV Oost.
In 2022 won Brahma een LA Video Music Award voor zijn eerste korte film Wakker. Sindsdien pakt hij door. Zijn vaste baan in de reclamewereld gaf hij op om volledig voor de kunsten te gaan. Vervolgens bracht hij in 2023 zijn debuutsingle ‘Mannen Huilen Niet‘ uit.
Ondertussen werkte hij met zijn regisseur Michiel Kole en een creatief team aan hun nieuwste wapenfeit: De Tocht Alleen.