Parel – Woesj: training creatief schrijven

Creatief schrijven zonder kritische aap op je schouder

Het hele docententeam van De Berkenhorst in Staphorst volgt de training ‘Woesj, creatief schrijven op de basisschool’. Leuke bijeenkomsten waarin veel gelachen wordt. Trainer Heleen Bosma zorgt voor een ontspannen sfeer.

Cultuureducatie leidt tot prachtige dingen in Overijssel. Benieuwd naar andere projecten? Bekijk het ontstaan van de stuntfilm ‘De Legende’ op het Carmelcollege in Oldenzaal, de Muzikale Proeftuin op de Dolfijn in Heino of hoe de Regge Verbindt op de Reggewijs in Nijverdal.

Creatief schrijven in alle klassen

Heleen is medeauteur van de schrijfmethode Woesj, een doorlopende leerlijn creatief schrijven die geschikt is voor alle klassen. Van de kleuterklas tot en met groep 8. Via deze training wil het schoolteam zelf het plezier van het schrijven ontdekken. Ze oefenen samen, schrijven teksten en lezen ze aan elkaar voor. Het zijn eenvoudige schrijfoefeningen, die de docenten meteen in de klas kunnen toepassen.

Ik was jouw mooiste kleurpotlood

Er is geen goed of fout binnen de Woesj-lessen. Heel bijzonder, vindt het team. Het zorgt ervoor dat de creativiteit vrij kan stromen, want spelfouten doen er even niet toe. Zonder rode pen heerst er een veilige sfeer, waarin niks te gek is.

Het ‘Woesj-effect’ inspireerde de docenten tijdens de training. In de klas geldt hetzelfde voor de leerlingen. Kinderen die normaal moeite hebben met schrijven, hebben in de ‘Woesj-lessen’ zichtbaar plezier. Voor een van de opdrachten schrijven de leerlingen een brief vanuit hun mooiste kleurpotlood. Voor een andere doen ze een associatieoefening met een blinde draak als hoofdfiguur. Woesj creëert vrijheid en ruimte die er in de rest van het curriculum minder is. Het is waardevol dat tijdens deze schrijflessen alles kan en mag.

Out of the box

Unaniem raadt het team van De Berkenhorst ook andere scholen aan om een schrijftraining van Woesj te volgen. Door deze training leert een leerkracht eerst zelf out of the box te denken. Toegepast in de eigen klas stimuleert Woesj de creativiteit en verbeeldingskracht van de leerlingen.

Wil jij ook aan de slag?

Geïnspireerd geraakt door deze parel? Ga naar deze pagina en kijk tussen het aanbod in Overijssel!

Wat kun jij verder doen met jouw school?

Wil jij meer cultuur op jouw school? Dat kan op verschillende manieren. Check ze hier.

Benieuwd naar meer Parels?

Cultuureducatie leidt tot prachtige dingen in Overijssel. Benieuwd naar andere projecten? Bekijk het ontstaan van de stuntfilm ‘De Legende’ op het Carmelcollege in Oldenzaal en de Muzikale Proeftuin op de Dolfijn in Heino.