Parel – Muzikale proeftuin

Muzikale proeftuin zorgt voor speelplezier

Het is druk op het schoolplein en in de gangen van Katholieke Daltonschool de Dolfijn in Heino. Leerlingen van groep 5 en 6 proberen hun zenuwen de baas te blijven tijdens de generale repetitie, terwijl vrijwilligers af en aan lopen met muziekinstrumenten. Twaalf weken lang kregen de leerlingen les van docenten van Muzieknetwerk Salland in het bespelen van een instrument naar keuze. Allemaal binnen het project Muzikale Proeftuin, waarvoor de Dolfijn budget kreeg vanuit de CmK-regeling.

Cultuureducatie leidt tot prachtige dingen in Overijssel. Benieuwd naar andere projecten? Bekijk het ontstaan van de stuntfilm ‘De Legende’ op het Carmelcollege in Oldenzaal, Woesj, creatief schrijven op de basisschool op De Berkenhorst of hoe de Regge Verbindt op de Reggewijs in Nijverdal.

Samenspel

Nog spannender dan de generale, is het concert. Maar na al het oefenen zetten de leerlingen, met wat hulp van de muziekdocenten, een fantastische show neer voor hun publiek. De zaal zit vol met ouders, buren en andere belangstellenden.

Vader Jos is apetrots op zijn zoon: ‘Muziek maken is goed voor de creativiteit. En kinderen leren zo om samen te spelen. Daar hebben ze hun hele leven profijt van!’ Leerlingen kunnen ieder jaar kiezen uit blaasinstrumenten, snaarinstrumenten en slaginstrumenten. Pien en Job kozen tijdens allebei voor de trompet. ‘Dat is het moeilijkste instrument, je krijgt er niet zomaar geluid uit’ , vertelt Job. Pien was er vorig jaar ook al bij: ‘ Toen speelde ik viool.’

Plezier

Directeur Arno Roelofs is enthousiast over de Muzikale Proeftuin: ‘Ik gun het elk kind om mee te kunnen doen aan zo’n project! Het plezier spat eraf bij de leerlingen!’ De meerwaarde zit er voor Arno vooral in dat leerlingen die normaal nooit zelf muziek maken, nu samen met klasgenoten tot een prachtig muzikaal resultaat komen. ‘Omdat De Muzikale Proeftuin tijdens schooltijd plaatsvindt, is het gemakkelijk te organiseren. Na drie weken oriëntatie kiezen de leerlingen een instrument waar ze mee verder gaan. Elk jaar stromen er wel een aantal leerlingen door naar een muziekvereniging.’

Wil jij ook aan de slag?

Geïnspireerd geraakt door deze parel? Ga naar deze pagina en kijk tussen het aanbod in Overijssel!

Wat kun jij verder doen met jouw school?

Wil jij meer cultuur op jouw school? Dat kan op verschillende manieren. Check ze hier.

Benieuwd naar meer Parels?

Cultuureducatie leidt tot prachtige dingen in Overijssel. Benieuwd naar andere projecten? Bekijk het ontstaan van de stuntfilm ‘De Legende’ op het Carmelcollege in Oldenzaal en Woesj, creatief schrijven op de basisschool op De Berkenhorst.