Voorgezet onderwijs

Proeftuin Overijssel

Proeftuin Overijssel is een project voor het voortgezet onderwijs waar 16 Overijsselse scholen tussen 2018 en 2020 aan hebben deelgenomen. Er deden klassen mee uit zowel het praktijkonderwijs, als het vmbo, havo en vwo. De onderzoeksvragen van de leerlingen werden iedere keer gebruikt als uitgangspunt. Want wie kan de belevingswereld van jongeren beter schetsen dan de jongeren zelf? Ook in het nieuwe schooljaar (2021-2022) kunnen scholen weer aan de slag met de Proeftuinen! Bekijk de flyer hier

Door Marloes IJkema
Publicatiedatum

De Proeftuinen

De Proeftuinen hebben de afgelopen jaren verschillende, bijzondere onderzoeksvragen opgeleverd:

 • Kun je kunst maken door te driften?
 • Waarom hebben andere mensen zo’n moeite met ons autisme?
 • Wanneer voel je je zo vrij als een vogel?
 • Kunnen we met voertuigen een kunstwerk van graffiti maken

In zes inspirerende lessen gingen de leerlingen onder leiding van een kunstprofessional in gesprek over wat hen bezighield. Het onderzoek dat daarop volgde, werd in samenwerking met het culturele veld verder onderzocht. Op deze manier werden jongeren eigenaar van hun onderzoek en onderwijs: via het bewust worden van wat je raakt en beweegt naar het vormen van ideeën tot de praktische uitvoering en organisatie hiervan.

De Hovenier

Elke Proeftuin wordt begeleid door een zogenaamde Hovenier (procesbegeleider). Deze kunstprofessional haalt de onderzoeksvraag in een klas op en organiseert en beheert het hele project, waaronder het benodigde leerlingenvervoer, waardoor je hier als school geen omkijken naar hebt. Alle soorten scholen in het voortgezet onderwijs kunnen meedoen aan Proeftuin Overijssel.

Ontmoet de Hoveniers hier.

Documentaire

In de documentaire Kiemen met kunst volgt filmmaker Erik Franssen een jaar lang voortgezet onderwijsscholen in Overijssel die meedoen aan het project Proeftuin Overijssel van Rijnbrink. Bekijk de teaser hieronder.

Meer weten en meedoen

Wil je meer weten over Proeftuin Overijssel? Neem dan contact op met Merel ten Elzen (zie gegevens hieronder). Wil je meedoen aan de Proeftuin Overijssel? Stuur dan een mail naar cultuureducatie@rijnbrink.nl met als onderwerp “Inschrijven Proeftuin Overijssel”. Zorg ervoor dat de mail afkomstig is van (iemand uit het) schoolbestuur en dat de mail de volgende gegevens bevat:

 • De NAW-gegevens van je school
 • Het type onderwijs en de klas van de groep leerlingen die mogelijk gebruik gaat maken van deze regeling
 • De naam + het telefoonnummer van de contactpersoon

Voorwaarden om mee te doen zijn. De school:

 • Moet een VO-school zijn;
 • Moet je gevestigd zijn in het werkgebied van Rijnbrink Cultuureducatie;
 • Kan tussen 2021-2024 maximaal één keer deelnemen aan deze regeling;
 • Moet beschikken over voldoende tijd en ruimte, zodat de leerlingen kunnen deelnemen aan 8-10 Proeftuinlessen. Om het project goed te laten verlopen is frequente communicatie tussen de contactpersoon van jouw school en de Hovenier essentieel.

Documenten

pdf bestand

Flyer Proeftuin Overijssel

Proeftuin Overijssel

Download bestand

Adviseurs

Merel ten Elzen

Merel ten Elzen

Senior adviseur cultuureducatie

0623734798 Merel.tenelzen@rijnbrink.nl

Aandachtsgebieden: Onderzoek / VO / Pabo / ArtEZ en BIS kenniskringen / LPKC

Adviseur voor: Gemeente Dinkelland, Haaksbergen, Hellendoorn, Hof van Twente, Rijssen/Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden

Cultuuronderwijs Overijssel
is een initiatief van
Rijnbrink Provincie Overijssel