Een duurzame kwaliteitsverbetering van cultuureducatie doen we door nauwe samenwerking met het cultureel ecosysteem. Er zijn nieuwe ontwikkelingen!
Sinds het najaar van 2023 spreken we regelmatig met Trendbureau Overijssel. Dit bureau onderzoekt ontwikkelingen en trends in Overijssel om goed te kunnen sturen op provinciaal beleid. In gesprekken over kunst en cultuur onderscheidt Trendbureau Overijssel drie verschillende perspectieven. Die belemmeren vaak het gesprek, omdat ze deels overlappen en deels tegenstrijdig zijn. Zo legt ieder perspectief de focus op verschillende aspecten die van belang zijn voor kunst en cultuur.
Wat ons betreft is het gesprek over deze perspectieven een goede aanvulling op het gesprek over de data van Cultureel Overijssel in Kaart. Binnenkort gaan Rijnbrink en Trendbureau dan ook voor het eerst samen naar een gemeente om dit gesprek voor beleid te voeren!
Binnen het onderwijs is de cultuurcoördinator een onmisbare schakel voor het organiseren van cultuureducatie. In het primair onderwijs is de training voor deze functie al jarenlang een begrip. Sinds dit jaar wordt ook binnen het voortgezet en gespecialiseerd onderwijs gepionierd op dit gebied:
In 2015 omschrijft de Engelse wetenschapper John Holden hoe steeds meer botanische begrippen het culturele veld insijpelen. De term ecosysteem staat van origine voor een natuurlijk systeem waarin alle organismen, van planten tot dieren, samen een levensgemeenschap vormen.
Hoe kunnen we dit concept toepassen op het culturele veld in Nederland, en op cultuurparticipatie en -educatie?
We zijn ons allen waarschijnlijk wel bewust dat een kunstpraktijk niet op zichzelf staat. Een schilderij bestaat niet enkel uit een doek met verf, maar krijgt vorm in een web van connecties. Het museum dat het kunstobject tentoonstelt, het publiek dat ernaar kijkt en de handelaar die het koopt. Maar het gaat verder dan dat. Waar en hoe is de kunstenaar geïnspireerd? Heeft de kunstenaar een atelier? Leeft hij of zij van de kunst, of is een bijbaan in de horeca nodig om in het bestaan te voorzien?
Kortom: een kunstwerk ontstaat in verbinding met de maatschappij. Het krijgt vorm binnen een cultureel ecosysteem. Een systeem opgebouwd uit onderling afhankelijke factoren.
Meer over lezen?
Bron: Hoe het cultureel ecosysteem kan floreren voor iedereen voor iedereen – LKCA