Het cultureel ecosysteem

Een duurzame kwaliteitsverbetering van cultuureducatie doen we door nauwe samenwerking met het cultureel ecosysteem. Er zijn nieuwe ontwikkelingen!

Werkgroep vervoer

Werkgroep vervoer

Op 3 april 2025 praten we, tijdens een bijeenkomst met OBI-instellingen en cultuurcoaches, met een aantal afgevaardigden verder over de invulling van de nieuwe vervoersregeling. We proberen dan een vorm te vinden die de drempel voor scholen verlaagt om naar een voorstelling van de OBI te gaan. En die qua administratieve last voor Rijnbrink laag ligt.

Werkgroep communicatie

Werkgroep communicatie

Op 13 januari 2025 vond bij De Fundatie in Zwolle de kick-off Cultuureducatie Overijssel 2025-2028 plaats. Samen met OBI-instellingen, theaters en cultuurcoaches zetten we daar belangrijke stappen richting een gezamenlijke visie op betekenisvolle cultuureducatie in onze provincie. Doel was daarnaast om inspiratie op te doen en elkaar te leren kennen.  

Er blijkt behoefte te zijn aan samenwerking op een aantal thema’s. Zo is de werkgroep communicatie in het leven geroepen. Die werkgroep gaat aan de slag met de vraag:  

Wat heb je als OBI-instelling en cultuurcoach nodig om scholen goed te informeren over de ontwikkelingen binnen cultuureducatie Overijssel?  

Op 3 april is de tweede bijeenkomst bij Concordia in Enschede. Daar wordt een start gemaakt met deze werkgroep.  

Culturele kopjes koffie

Culturele kopjes koffie

Over onze vier onderzoekslijnen heeft Karin Klomp gesproken met prof. dr. Edwin van Meerkerk (Professor of Cultural Education aan de Radboud Univeriteit Nijmegen) en dr. Melissa Bremmer (Lectoraat Kunsteducatie- Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten). Het valt op hoe gemakkelijk de contacten te leggen zijn en ook hoeveel betrokkenheid de twee lectoren voelen bij het onderwerp. Vooral bij onderzoek naar aspecten van cultuureducatie in het gespecialiseerde onderwijs. Met name ‘wat doet het met de leerlingen’ vinden zij een interessant issue. Net als wij natuurlijk!

Er staan nog verschillende ‘kopjes koffie’ op het programma om te praten over de vier onderzoekslijnen. Onder andere met collega-penvoerders, het LKCA, SO-scholen en studenten van Artez. Blijkt maar weer eens hoe klein, toegankelijk en no-nonsense het culturele ecosysteem is. De sterk gevoelde motivatie om kunst en cultuureducatie in het leven van kinderen en jongeren te brengen, zorgt voor ontschotting, samenwerking en betrokkenheid. Dit vanuit de overtuiging dat kunst en cultuur het verschil maken in de ontwikkeling tot een zelfstandig denkend mens.

Edwin is ook aanwezig geweest bij een ‘droomdag onderzoekslijnen’ van het team voor een adviserende rol over de thema’s en aanpak.

Lees hier de informatie terug uit Update #1