Highlights

Resultaten onderzoek deskundigheidsbevordering

Deskundigheidsbevordering is een belangrijk onderdeel binnen cultuureducatie. Daarom hebben wij op dit gebied een breed aanbod voor verschillende doelgroepen. Denk aan leerkrachten, vakdocenten, cultuurcoaches en ICC'ers.

Op dit moment gebruiken deze groepen ons aanbod nog niet naar wens. Waarom is dit zo? Welke behoeften zijn er wat betreft leren en ontwikkelen?

Om hier een antwoord op te krijgen, voert onderzoekbureau Dijksterhuis en Van Baaren een behoeftenonderzoek uit. In het eerste kwartaal van 2025 presenteert het onderzoeksbureau de resultaten aan het team Cultuureducatie.

Parallel aan dit onderzoek formuleert Rijnbrink een visie rondom deskundigheidsbevordering. Uiteindelijk moet het nieuwe aanbod aansluiten bij de kaders die het Fonds voor Cultuurparticipatie stelt.

Bestuurlijke afspraken over cultuurbeoefening

Het Ministerie van OCW, het IPO en de VNG hebben de handen ineengesloten voor afspraken over cultuurbeoefening. Dit gaat om cultuureducatie, amateurkunsten, cultuurparticipatie, immaterieel erfgoed, erfgoedparticipatie en talentontwikkeling. De drie overheidslagen spreken af wat ieders rol en verantwoordelijkheid is wat betreft de volgende ambities voor Nederland:

  • We hebben een sterk ecosysteem voor cultuurbeoefening, waarin iedereen de mogelijkheid heeft een leven lang cultuur te beoefenen.
  • Alle inwoners hebben de mogelijkheid om als beoefenaar deel te nemen aan het culturele leven, op de manier waarop zij dat wensen.
  • We zetten in op de kracht van cultuur bij sociaal-maatschappelijke opgaven.

Samen met het culturele veld doorlopen de overheidslagen in 2025-2028 een ontwikkeltraject om de bestuurlijke afspraken in te vullen. Dit traject start na goedkeuring van de startnotitie door de verantwoordelijk bestuurders van OCW, IPO en VNG. Waarschijnlijk vindt de goedkeuring nog voor de jaarwisseling plaats.

LKCA magazine: een sneak peek over ons

Ook dit jaar leveren we vanuit Rijnbrink Cultuureducatie een bijdrage aan de afsluitende CmK3-publicatie van LKCA, FCP en het ministerie van OCW.

Hierin kijken we terug op de impact van corona. Ook zoomen we in op de zoektocht naar onze nieuwe rol als expertisehuis. En we benoemen de grote waarde van ons ‘subnetwerk’ van relaties naast het officieel opgetuigde CmK-netwerk. Voor jullie hieronder alvast een sneak peek.

Onze focus voor CmK4

  • Kwaliteit boven kwantiteit: wij nemen de tijd en geven alles wat wij doen oprechte aandacht.
  • Wij blijven continu uitdragen dat kwaliteit op 1 staat.
  • Wij bouwen aan onze relaties en begrijpen welke aandacht daarvoor nodig is.
  • Wij hebben zelf inzicht in het culturele leerecosysteem en bieden dit ook aan anderen.
  • Last but not least: wij hebben veel doorzettingsvermogen en blijven dit houden!
Filmproductie WALTRAUD: 190 aanmeldingen + samenwerking programmalijn persoonlijke ontwikkeling en cultuureducatie

Wat een overweldigende belangstelling! Maar liefst 190 aanmeldingen! Ons doel was 40, dus we zijn blij!

Tijdens het laatste Kompas deelde Ilona Kevelham het inspirerende verhaal achter WALTRAUD, het waargebeurde levensverhaal van Waltraud Strelow (1933-2018) die als twaalfjarige op de vlucht slaat in een wereld die uit elkaar valt. En een mooie samenwerking tussen de nieuwe maakplaats XOost en cultuureducatie. En daar stopt het niet: inmiddels hebben we ook een waardevolle verbinding gelegd met onze collega’s van de programmalijn persoonlijke ontwikkeling.

Samen met bibliotheken brainstormen we nu hoe we dit verhaal verder kunnen uitdragen en nóg meer impact kunnen maken.

Zie je nog een optie om samen te werken? Laat het ons weten!

Benieuwd naar de filmproductie?

Lees hier verder over WALTRAUD