Extra impuls cultuureducatie

Cultuur is voor iedereen. Dat is makkelijk gezegd. Toch blijkt uit onderzoek dat leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs minder makkelijk toegang hebben tot cultuur(educatie). Daarin wil de provincie Overijssel nu verandering brengen. Met de ‘Extra impuls cultuureducatie’.

Roy de Witte, gedeputeerde van Provincie Overijssel, presenteerde op donderdag 9 februari hoe de provincie de mooie woorden over cultuur omzet in daden. “Want kunst en cultuur, daar heeft ieder kind recht op”, zegt De Witte. Wat de nieuwe regeling inhoudt, vertelde hij tijdens een speciale bijeenkomst, die Rijnbrink organiseerde samen met Stadkamer, Oyfo Kunstenschool, Kunstcircuit Deventer & Cultuureducatie Enschede.

Met de ‘Extra impuls cultuureducatie’ stelt de provincie extra middelen beschikbaar waarmee makers passend cultuureducatie-aanbod kunnen ontwikkelen dat aansluit bij de leefwereld van leerlingen in het (voortgezet) speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs. Susan Waanders, van Theater Sonnevanck, presenteerde een voorbeeld van zulk aanbod. Met ‘De Kleine Berenjacht’ laat zij zien hoe muziektheater kan aansluiten bij de wereld van Zeer Moeilijk Lerende (ZML) en Ernstig Meervoudig Beperkte (EMB) kinderen.