Buiten je Bubbel

Elke dag zijn we druk met onze eigen bezigheden, of je nu lesgeeft, beleid maakt, vrijwilligerswerk doet of achter de kassa zit. Maar heb je je ooit afgevraagd hoe jouw dagelijkse activiteiten zich verhouden tot de wereld om je heen?

Stap eens buiten jouw (dagelijkse) bubbel! Laat je meenemen in inspiratie en debat om het vanuit jezelf te hebben over de maatschappij van nu. Kunnen we een positieve weg inslaan te midden van oorlogen, bureaucratische obstakels en andere uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd? En welke rol spelen kunst en cultuur in deze blik op de wereld?

Tijdens ‘Buiten je Bubbel’ nodigen we je uit om samen op ontdekkingsreis te gaan. We laten onze eigen bubbel even knappen en gaan op zoek naar andere perspectieven. Nodig daarom ook vooral anderen uit om hier bij te zijn! Ben jij er klaar voor?

Beleid & bestaansonzekerheid

In deze Buiten je Bubbel nodigen we Tim ‘S Jongers uit. In zijn werk focust hij op de kloven die door onze samenleving lopen. Zoals die tussen ‘hoopvollen’ en ‘hooplozen’. Tim legt deze avond uit waarom goedbedoeld beleid vernederend uitpakt voor mensen met bestaansonzekerheid en hij laat zien hoe de maatschappelijke ongelijkheid groeit. Ben jij erbij?

Datum: woensdagavond 24 januari 2024
Locatie: Parkgebouw Rijssen | Oosterhofweg 49, Rijssen
Tijd: inloop vanaf 19.00 | start 19.15 | einde 21.15

Er is gratis parkeergelegenheid op terrein.

Meld je aan & nodig anderen uit!
Stuur een mail naar cultuureducatie@rijnbrink.nl met daarin je naam, organisatie en functie. Ook horen we graag waarom je het thema van deze Buiten je Bubbel belangrijk vindt. Neem gerust ook andere geïnteresseerden mee!

Over Tim ‘S Jongers
Tim ‘S Jongers studeerde politieke wetenschappen aan de universiteit Antwerpen en verhuisde daarna vanuit België naar de Haagse wijk Rustenburg-Oostbroek. Hij haalde een master publiek management aan de Universiteit Leiden, faculteit Bestuurskunde in Den Haag, en deed jarenlang onderzoek in achterstandswijken.

In 2022 verscheen hierover zijn boek Beledigende Broccoli. Als Correspondent Samenleven schrijft hij over thema’s als armoede, bestaansonzekerheid en sociaal beleid voor De Correspondent.

Even voorstellen: Lianne Tijhaar als host
Lianne Tijhaar is filosofiedocent aan de Universiteit van Amsterdam, Hogeschool voor Toegepaste Filosofie & Hogeschool Utrecht. Ze is hoofdredacteur van filosofieblog Bij Nader Inzien en redacteur Geesteswetenschappen voor NEMO Kennislink. Hiervoor werkte ze als redacteur bij Filosofie Magazine, was ze eindredacteur van het tijdschrift Wijsgerig Perspectief, jurylid van de Socratesbeker en landelijk coördinator van de Maand van de Filosofie. Haar studies Filosofie van de Gedragswetenschappen en Forensische Orthopedagogiek rondde ze beide cum laude af.

Het socratisch gesprek als tool
Tijdens deze sessie van Buiten je Bubbel gaan we na de keynote van Tim in gesprek. Lianne Tijhaar en studenten van de Hogeschool voor Toegepaste Filosofie zullen hier ons in begeleiden. Lianne Tijhaar vertelt ons hier meer over:

”Bij het horen van het woord ‘bestaansonzekerheid’ denken we vaak aan inkomen of armoede. Toch omvat het meer dan dat. Waar hebben we het precies over als we spreken over bestaansonzekerheid? Wat betekent het voor jou? Daarover voerden studenten van de HTF Hogeschool voor Toegepaste Filosofie een socratisch gesprek. Dat maakte veel los. Alle deelnemers konden wel een moment of situatie voor geest halen waarin hun eigen bestaan onzeker werd. Een gesprek daarover, waarin je met elkaar praat en niet over anderen, leverde niet alleen diepe persoonlijke inzichten op, maar ook een rijker begrip van de term bestaansonzekerheid, zoals een van de studenten het mooi verwoordde.

Deze gesprekken voerden we bij wijze van oefening. Op 24 januari zijn deze HTF-studenten namelijk socratisch gespreksleider tijdens de ‘Buiten je bubbel’-sessie van Rijnbrink in het Parkgebouw Rijssen. We kijken ernaar uit om deze gesprekken ook in Rijssen te voeren.”Marion Smit, Basma Djemni, Bernadette Vieverich, Judy Pols-Hoekstra, Niels Witjes, Marianne Scheeper, Ingrid Duindam, Jacqueline Lycklama-Nijeholt, Marjolein Frieling, Marc van der Bilt, Tim Schokker, Christhel Bomers, Helen Grandiek, Gerard Agterberg en Astrid van den Heuvel zijn er bij als gespreksleiders.

What’s next?
Kun jij er deze keer niet bij zijn? Niet getreurd! De volgende sessies van Buiten je Bubbel zijn al gepland. Zet ze alvast in je agenda zodat jij er zeker weten bij bent. De locatie en de exacte tijdstippen volgen nog.

Armoede & kansenongelijkheid

Milio van der Kamp
vrijdagavond 8 maart 2024

Milio van de Kamp is socioloog en werkzaam als universitair docent aan de UvA. In 2022 werd hij verkozen tot FMG Docent van het Jaar. Opgegroeid in armoede geeft hij een unieke, persoonlijke blik op maatschappelijke ongelijkheid.

In 2023 kwam zijn eerste boek uit bij Atlas/Contact: Misschien moet je iets lager mikken. Eerdere stukken over kansenongelijkheid en armoede zijn onder andere verschenen in de Volkskrant, Het Parool en NRC.

Mens zijn & digitalisering

Hans Schnitzler
maandagavond 22 april 2024

Hans Schnitzler is filosoof, schrijver en columnist. Hans houdt zich bezig met het vraagstuk over hoe we ons als mens verhouden tot een steeds verder digitaliserende wereld. Hierover schreef hij het digitale proletariaat.

Wij gaan in gesprek met Hans over hoe kunst en cultuur zich verhouden tot deze steeds verder digitaliserende wereld. Kunnen we het aan AI overlaten? Gaan we co-creëren of is onze kunst en cultuur zowel digitaal als analoog, harder nodig dan ooit?

Vragen?

Jelle Verschuur

Jelle Verschuur

Adviseur Cultuureducatie / Projectleider Cultuurparticipatie

0657421639 jelle.verschuur@rijnbrink.nl
Karin Klomp

Karin Klomp

Adviseur Cultuureducatie

0612332641 karin.klomp@rijnbrink.nl